Kakšna je razlika med skupinami in zunaj skupinami?
Kakšna je razlika med skupinami in zunaj skupinami?

Video: Kakšna je razlika med skupinami in zunaj skupinami?

Video: Kakšna je razlika med skupinami in zunaj skupinami?
Video: Class 11 Sociology Chapter 2 | Ingroup and Outgroup - Terms, Concepts and Their Use in Sociology 2024, April
Anonim

V sociologiji in socialni psihologiji je in- skupina je družabna skupina katerega se oseba psihološko identificira kot član. Nasprotno, an ven - skupina je družabna skupina s katerim se posameznik ne poistoveti.

Poleg tega, kakšna je razlika med znotraj in zunaj skupine?

An zunanjo skupino je katera koli skupina, ki ji ne pripadate, medtem ko an znotraj skupine je skupina, s katero se povezujete. Ena od podlag za stereotipe je težnja po videnju članov an zunanjo skupino podobno (imenovano zunanjo skupino homogenost) in člani vašega znotraj skupine kot druga od drugega (t. i znotraj skupine heterogenost).

kaj je primer ingroup? Ingroup . Ingroup se nanaša na skupino, ki ji pripadate in se s katero se identificirate, ko vaša skupina komunicira z drugo skupino. Za primer , ko se v igri pomerita dve tekmovalni športni ekipi, je ekipa, ki jo podpirate znotraj skupine , medtem ko je druga ekipa zunanja skupina.

Nato se lahko vprašamo tudi, kako sta nastala skupina v skupini in zunaj skupine?

Henri Tajfel: In- skupina in ven - skupina konceptov izvirajo iz teorije socialne identitete, ki je rasla ven dela socialnih psihologov Henrija Tajfela in Johna Turnerja. Medskupinska agresija je vsako vedenje, katerega namen je škodovati drugi osebi, ker je ta član izven skupine.

Kaj je fenomen zunajskupine?

Ingroup - Zunanja skupina Pristranskost. Ingroup pristranskost se nanaša na obliko favoriziranja lastne skupine ali odstopanja od druge skupine. To poskušajo razložiti številne teorije medskupinskih odnosov v socialni psihologiji pojav.

Priporočena: